Bijstandsuitkering teruggevorderd of terugbetalen

Terugbetalen

Blijkt achteraf dat u ten onrechte of te veel bijstand heeft ontvangen, dan kan de gemeente de bijstand die u niet had mogen ontvangen terugvorderen. Die bijstand moet u dan terugbetalen.

Terugbetalen van uw uitkering

In een aantal situaties kan de gemeente u (en uw gezinsleden) verplichten om de bijstand (gedeeltelijk) terug te betalen Zie wet:

Situatie Uitleg
1. U bent uw verplichtingen niet nagekomen. De gemeente kan dan uw bijstandsuitkering met terugwerkende kracht verlagen of een boete opleggen Zie wet. Had u al de bijstand ontvangen, dan zult u die (voor een deel) moeten terugbetalen.
2. U heeft ten onrechte of een te hoog voorschot gekregen. Als u ten onrechte een voorschot heeft ontvangen, moet u dit terugbetalen. Heeft u te veel voorschot ontvangen, dan kan dat worden verrekend met uw bijstandsuitkering.
3. De gemeente maakt een administratieve fout bij de uitbetaling. De gemeente heeft aan u bijvoorbeeld per ongeluk € 8000 overgemaakt in plaats van € 800.
4. U heeft achteraf een andere vergoeding voor uw kosten ontvangen. Hierbij kunt u denken aan achterstallig loon, een schadevergoeding, alimentatie of een erfenis.
 5. U heeft leenbijstand ontvangen Zie wet. Zie hieronder
 6. U heeft bijstand in de vorm van een borgtocht en u heeft uw aflossing niet betaald Zie wet De gemeente zal in uw plaats de aflossing moeten betalen. Uw gemeente zal u verplichten om haar kosten terug te betalen.

Hoeveel moet u betalen?

In principe moet u alles terugbetalen wat u te veel of ten onrechte aan bijstand heeft ontvangen. Uw gemeente moet wel rekening houden met de beslagvrije voet, zodat u geld overhoudt om in uw levensonderhoud te voorzien. Zo kan ze besluiten dat u het geld in termijnen mag terugbetalen. Het is mogelijk dat maandelijks een bedrag van uw bijstandsuitkering wordt ingehouden voor de terugbetaling. Voor leenbijstand kunnen andere regels gelden.

Netto ontvangen? Soms bruto terugbetalen

U ontvangt de bijstandsuitkering netto. Doet u de terugbetaling niet binnen een kalenderjaar, dan moet u soms bruto terugbetalen. De reden hiervoor is dat uw gemeente de premies en belastingen niet meer kan verrekenen, waardoor u extra moet terugbetalen.

Terugbetalen leenbijstand

Uw gemeente mag zelf bepalen hoeveel u per maand van de leenbijstand moet terugbetalen. De gemeente kan u (meteen of soms pas later) bepaalde aflossingsverplichtingen in verband met de geldlening opleggen. Als u deze verplichtingen niet nakomt, dan kan de gemeente u verplichten om (het restant van) de geldlening meteen helemaal terug te betalen Zie wet.

U kunt niet terugbetalen?

De regels die gelden zijn afhankelijk van uw situatie:

 Uw situatie  Regels
U heeft al schulden bij de gemeente die u aan het terugbetalen bent. Uw gemeente zal hier rekening mee houden.
U heeft ergens anders schulden die u terugbetaalt of er ligt beslag op uw loon. U moet andere afspraken maken met uw schuldeisers. De gemeente kan de schuld direct verrekenen met uw bijstand.
U heeft geen bijstandsuitkering. U kunt uw gemeente vragen om uitstel van betaling. Betaalt u niet, dan kan de gemeente u uiteindelijk een dwangbevel sturen. Betaalt u dan niet, dan kan de gemeente beslag leggen op uw inkomen.

Hulpbijuitkering.nl helpt bij het oplossen van problemen met uw uitkering? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij zullen de mogelijkheden met u bespreken!

Wordt teruggebeld of stel direct uw vraag