Bezwaar WIA Uitkering
Wij helpen een bezwaar WIA in te dienen bij het UWV. Snel en professioneel.
Wij helpen een bezwaar WIA in te dienen bij het UWV. Snel en professioneel.
Binnen 8 weken na uw WIA-aanvraag weet u of u een WIA-uitkering krijgt. Indien nodig kan het UWV deze termijn echter verlengen, in welk geval u per brief geïnformeerd wordt over de nieuwe beslisdatum. Deze WIA beoordeling bevat vaak een arbeidsongeschiktheidspercentage of betreft een 100% afgekeurd WIA percentage.
Indien het UWV te laat is met beslissen op uw aanvraag krijgt u automatisch een voorschot op de WIA-uitkering. Als achteraf blijkt dat u geen recht heeft op de WIA-uitkering moet u het voorschot echter terugbetalen.
Als u het niet eens bent met de beslissing op uw aanvraag kunt u daar bezwaar tegen indienen bij het UWV. Het bezwaar moet binnen zes weken worden ingediend. Na deze termijn wordt het besluit van het UWV onherroepelijk en zal uw bezwaar niet-ontvankelijk worden verklaard. U kunt dus het beste een ‘WIA advocaat’ of in ieder geval een ‘advocaat sociaal recht’ het bezwaarschrift laten indienen om te voorkomen dat u termijnen mist, of inhoudelijk niet de juiste argumenten aandraagt.
Is uw aanvraag voor een WIA-uitkering afgewezen of heeft u een WIA keuring gehad? Onze sociaal recht advocaten helpen u direct, dit waar mogelijk op basis van gefinancierde rechtsbijstand, de Nederlandse versie van de pro deo-regeling, en dienen voor u het bezwaar WIA in.
Wilt u meer weten over de mogelijkheid van het indienen van bezwaar WIA tegen het besluit van het UWV? Neem dan direct contact met ons op. U wordt dezelfde dag nog teruggebeld. Uiteraard is dit gesprek geheel kosteloos. Op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand proberen we vervolgens zo snel mogelijk een WIA advocaat voor u te regelen.
U kunt een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. U vraagt de WIA-uitkering aan als u bijna 2 jaar (104 weken) ziek bent, en u daardoor 65% of minder kunt verdienen van uw oude loon. Na 2 jaar (104 weken) ziekte betaalt uw werkgever uw loon namelijk niet meer door of stopt uw Ziektewetuitkering. Doe de aanvraag uiterlijk in de 93e week dat u ziek bent; dat is na ongeveer 1 jaar en 9 maanden ziekte.
Had u al eens een WIA-uitkering en is die gestopt? Of is uw eerdere WIA-aanvraag afgewezen? Als uw gezondheid verslechtert, kunt u soms weer uw oude WIA-uitkering krijgen. Of u krijgt alsnog een WIA-uitkering. De normale wachttijd van 2 jaar (104 weken) geldt daarbij niet indien:
1. Uw uitkering minder dan 5 jaar geleden stopte, omdat u weer 65% of meer van uw oude loon kon verdienen. En nu is uw gezondheid verslechterd door dezelfde oorzaak;
2. Uw aanvraag korter dan 4 weken geleden is afgewezen en u sindsdien minder kunt werken omdat uw gezondheid slechter is geworden door dezelfde of een andere oorzaak’
3. Uw aanvraag minder dan 5 jaar geleden is afgewezen omdat u 65% of meer van uw oude loon kon verdienen maar uw gezondheid nu slechter is geworden door dezelfde oorzaak.
HulpBijUitkering zet zich in om gratis rechtshulp te regelen voor mensen met een uitkeringsprobleem. Wij doen dit in samenwerking met Advocatenkantoor Advance. De intake is altijd gratis. Neem contact op en omschrijf uw probleem en u wordt binnen 24 uur teruggebeld.
Kunt u niet meer werken, ook in de toekomst niet? Bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of een ongeval? Dan kan uw bedrijfsarts of arbodienst u adviseren om vervroegd een WIA-uitkering aan te vragen. U mag de uitkering na minimaal 3 weken ziekte aanvragen. Vraag de uitkering wel aan vóórdat u 68 weken ziek bent.
Ontvangt het UWV uw aanvraag voor de WIA-uitkering te laat? Dan krijgt u de uitkering ook later. Uw werkgever moet dan langer uw loon doorbetalen. Alleen als door uw schuld de uitkering te laat is aangevraagd, hoeft uw werkgever uw loon niet langer door te betalen. Vraag uw WIA-uitkering daarom op tijd aan, dan zit u niet zonder inkomen.
Normaal gesproken belt “Hulp bij uitkering” u dezelfde dag terug, of anders de daaropvolgende werkdag om te kijken of we u gratis kunnen helpen met uw WIA uitkering.
Door middel van gesubsidieerde rechtsbijstand ook wel pro deo genoemd, kunnen wij u in veel gevallen geheel kosteloos helpen een bezwaar wia uitkering in te dienen.
UWV, Gemeente, SVG of welke instantie dan ook. U kunt rekenen op een expert bezwaar WIA die uw specifieke probleem met uw WIA uitkering oplost.
De WIA advocaten van Hulpbijuitkering hebben gezamenlijk meer dan 20 ervaring in het oplossen van problemen bij uw WIA uitkering.
Onze advocaten zijn lid van de SSZ, specialisatievereniging sociaal zekerheidsrecht.
Uw gegevens worden met de grootste zorg behandeld en niet aan anderen dan Advocatenkantoor Advance verstrekt.
Bezwaar WIA uitgelegd: Indien u door uw ziekte nog maar 65% of minder van uw oude loon kunt verdienen en u bent bijna 2 jaar ziek bent, heeft u misschien recht op een WIA-uitkering. WIA staat voor: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. De WIA bestaat uit 2 regelingen, namelijk WGA en IVA. Waar u recht op heeft, hangt er vanaf of u in de toekomst kunt werken.
IVA staat voor: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. U krijgt mogelijk IVA als uit de beoordeling van het UWV blijkt dat u 20% of minder van uw oude loon kunt verdienen en dat dit in de toekomst vrijwel zeker ook zo blijft.
WGA staat voor: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. U krijgt mogelijk WGA als u 2 jaar of langer ziek bent, uit de beoordeling van het UWV blijkt dat u 65% of minder van uw oude loon kunt verdienen en u (in de toekomst) kunt werken.
Er zijn 3 verschillende WGA-uitkeringen. Welke WGA-uitkering u krijgt, hangt af van uw situatie. Meestal ontvangt u eerst een loongerelateerde uitkering. Daarna volgt óf een loonaanvullingsuitkering óf een vervolguitkering.
U krijgt een loongerelateerde uitkering (LGU) als het volgende voor u geldt:
– U kunt door ziekte 65% of minder verdienen van uw oude loon;
– En u heeft in de 36 weken vóór uw eerste ziektedag, in minstens 26 weken gewerkt.
Heeft u in de laatste 36 weken minder dan 26 weken gewerkt? Dan krijgt u geen loongerelateerde uitkering, maar loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering.
U krijgt een loonaanvullingsuitkering in de 2 volgende situaties:
a. U kunt nu maximaal 20% van uw oude loon verdienen, maar in de toekomst kunt u waarschijnlijk meer verdienen en u komt niet (meer) in aanmerking voor de loongerelateerde uitkering.
b. U kunt door ziekte 65% of minder van uw oude loon verdienen en u verdient minstens de helft van wat u kunt verdienen en u komt niet (meer) in aanmerking voor de loongerelateerde uitkering.
U krijgt een vervolguitkering als het volgende voor u geldt:
– U kunt door ziekte 20 tot 65% van uw oude loon verdienen;
– En u verdient minder dan de helft van wat u kunt verdienen;
– En u komt niet (meer) in aanmerking voor de loongerelateerde uitkering.
De verzekeringsarts van UWV wil een beeld krijgen van uw lichamelijke of psychische klachten. Waar heeft u last van en hoe ontwikkelt dat zich? Hij beoordeelt wat u wel en wat u niet kunt doen. En of u daarbij last heeft van pijn of andere problemen. De arts beoordeelt ook of de klachten tijdelijk zijn of blijvend.
Meestal vraagt de arts ook naar uw dagelijkse bezigheden of hobby’s. En als het nodig is, doet de arts een lichamelijk onderzoek. Soms wil de verzekeringsarts nog overleggen met uw huisarts of specialist. Of heeft hij van hen aanvullende gegevens nodig. De arts vraagt uw toestemming hiervoor. Wat hij van uw huisarts of specialist te horen krijgt, mag hij alleen met u bespreken.
Vindt de verzekeringsarts van UWV dat u mogelijkheden heeft om te werken? Dan krijgt u een uitnodiging voor een gesprek met de arbeidsdeskundige. Blijkt uit het gesprek met de arts echter dat u nu niet kunt werken en in de toekomst vrijwel zeker ook niet, dan krijgt u misschien een IVA-uitkering en zal het UWV afzien van een arbeidsdeskundige beoordeling.
De arbeidsdeskundige beoordeelt wat voor werk u (nog) kunt doen en hoeveel u daarmee zou kunnen verdienen. Hij kijkt daarbij naar uw opleiding en uw (werk)ervaring. En hij kijkt natuurlijk naar uw mogelijkheden en beperkingen die de verzekeringsarts heeft vastgesteld. Indien u 65% of minder van uw oude loon kunt verdienen krijgt u een WIA-uitkering.
De arbeidsdeskundige kiest 3 soorten werk die geschikt voor u zijn en bekijkt wat u met deze 3 banen kunt verdienen. Hij neemt dan het middelste loon en berekent het verschil met het loon dat u verdiende voordat u ziek werd. Dit verschil bepaalt uw arbeidsongeschiktheidspercentage en geeft dus aan wat u nu niet meer kunt verdienen met werk.